Årets aktiviteter under år 2014

16 december - Julavslutning i Selmahuset

Året avslutades enligt tradition med en trevlig julfest i Tornrummet i Selmahuset. Granen lyste vackert och under den flockades alla julklapparna.

Det serverades en god tre rätters-meny från Gittes Hemservice och till kaffet läste Harriet en dansk julsaga. Det drogs vinnare till visitkortslotteriet på Selmadagen och som avslutning fick alla snälla Selmor en fin julklapp.

God Jul & Gott Nytt år!

2 december - årets sista frukostmöte på Hotel Chaplin

Elizabeth Tyler
Elizabeth Tyler

På frukostträffen den 2 December gästades vi av flera nya deltagare. Jätteroligt!

Efter frukosten och presentationsrundan fick vi lyssna på ett spännande föredrag av Elizabeth Tyler. Elizabeth är konstnär och ensamseglare och bosatt i Borstahusen.

Vi fick ta del av hennes strapatsrika seglatser i den grekiska övärlden och höra hur hon tog sig vidare i livet efter att ha mist sin make. Elizabeth är nyss hemkommen från USA där hon just nu finns utställd med ett konstverk.

Nästa tillfälle att se hennes konst på hemmaplan blir påsken 2015 då hon medverkar på Konstrundan.

elizabethtyler-artist.blogspot.se / yachtswoman.blogspot.se

elizabethtyler.com

20 november - Företagsbesök hos Landskrona Dansstudio

Landskrona Dansstudio
Landskrona Dansstudio

Höstens sista företagsbesök var den 20 november då vi besökte Lena Bergkvist på Landskrona Dansstudio. Verksamheten finns sedan ett år tillbaka samlad under ett tak i det hus som en gång var känt under namnet ÖV-huset på Ödmanssonsgatan.
Tidigare fanns verksamheten utspridd i olika lektionssalar runt om i stan.

För fem år sedan startade Lena verksamheten med en liten grupp dans-sugna elever. I dag har man etablerat sig som en framgångsrik "institution" i Landskrona med 450 elever och 20 lärare! Många sorters dans lär man ut men även sång- och musik-elever får plats i huset. Lena visade de olika danslokalerna och i det mysiga caféet åt vi god frukost. Där kan både föräldrar, syskon och elever koppla av mellan de olika passen.

5 november - Selmadagen på Landskrona Bibliotek

Årets Selmadag på Landskrona Stadsbibliotek var den sjätte i ordningen som Föreningen Selma arrangerade. Dagen var öppen för alla intresserade och gästades av både män och kvinnor, yngre och äldre.

Precis som tidigare år så drog det populära lotteriet snabbt igång. Tack vare fantastiskt givmilda butiker och andra företag i Landskrona så fanns det som alltid mycket fina vinster att välja av för de lyckliga vinnarna.

Dagens moderator Bibbi Årman hälsade välkommen och överlämnade ordet till bibliotekschefen Susann Ek som kort presenterade bibliotekets utbud.

Sedan tog Ingrid Tollgerdt-Andersson över scenen och på ett härligt och inspirerande sätt pratade hon om relationer och mycket annat.
Ingrid är författare, fil.dr., forskare och samhällsdebattör.
Hon är också en av experterna i SVT:s relationsserie Kärlekskoden.

Det blev finstämd underhållning av Therese Ludvigsson och Ida Gren som sjöng och spelade gitarr för åhörarna.

In på scenen kom sedan en grupp från Landskrona Dansstudio som var imponerande duktiga på sina danser. En härlig liten show bjöd dom på!

I pausen blev det mer mingel och gott fika på Café Ruth Oscar.

Sist ut på kvällen var Ewa-Gun Westford som gjorde entré som den sjungande polisen. Ewa-Gun är kommunikationsansvarig i Polisområde Södra och Nordöstra Skåne. Vi ser henne ofta på tv och hör henne i radio när något hänt som polisen utreder.
Ewa-Guns arbetsfilosofi bygger på teamwork samt ömsesidig respekt för varandra som människor och för varandras lika värde, Ewa-Gun berättade hur det var att vara pionjär som kvinna inom polisen och tack och lov har jämlikheten tagit stora kliv framåt sedan dess.
Det var ett fantastiskt framträdande som drog ner mycket skratt.

Kvällen avslutades med att Bibbi Årman och Ewa-Gun Westford korade Årets Selma. Årets pristagare var Sanna Lilie som fick utmärkelsen för sitt framgångsrika arbete med projektet KELA i Landskrona som startade för tre år sedan. Förutom diplom och äran fick Sanna också mottaga två fina böcker om Selma Lagerlöfs brevväxling med sina väninnor som är skrivna av Landskronaförfattaren Lena Carlsson.

Det blev boksignering av både Ingrid Tollgerdt-Andersson och Ewa-Gun Westford som båda i stort sett sålde slut på sina medhavda böcker.
På plats med böcker fanns även Lena Carlsson och Ylva Norberg.

Lokalföreningen Pärlan fanns också med och sålde produkter till förmån för Cancerförbundet.

Stort tack till alla som besökte Selmadagen och varmt välkomna 2015!

4 november - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Kerstin Bergenäs
Kerstin Bergenäs

På frukostträffen i November hade vi flera nya gäster vilket var mycket trevligt. Efter en god frukost, mingel och presentationsrunda vid borden så flyttade vi upp till konferenslokalen.

Vår föredragshållare Kerstin Bergenäs är mångårig tränare i sälj, ledarskap och förhandling.
Med hjälp av E-stimates beteendeprofil försökte Kerstin att ge oss nyckeln till orsak och verkan i kommunikation och samverkan.
E-stimates beteendeprofil bygger på modern forskning kring hur vi människor kan definieras i fyra grundenergier (färger) med många kombinationer. Det blev många spännande samtal och diskussioner om vem som var mest röd, gul, grön eller blå! En mycket intressant morgon var alla överens om.

7 oktober - frukostmöte på Hotel Chaplin

Annie Borgström
Annie Borgström

Vår Selma-medlem juristen Annie Borgström med företaget Juristbyrån Björck & Partner höll i morgonens föredrag. Vi fick följa med på hennes resa från Hofterup till Landskrona via Västervik och Wien. Mycket spännande!

Annie berättade också om familjerätt och företagsjuridik och vad hennes byrå kan hjälpa till med. Inte minst genom att förebygga framtida problem och tvister

En mycket trevlig och intressant morgon som uppskattades av alla frukostgästerna.

www.bjorckpartner.se

11 september - Bloggkurs på Hotel Chaplin

Elsa Gunnarsson höll i workshopen "Tjäna pengar på din blogg".
Elsa Gunnarsson höll i workshopen "Tjäna pengar på din blogg".

Ämnet var stort och mycket handlade om hur man startar sin första blogg. Frågorna haglade och Elsa visade och förklarade för sin frågvisa klass.

Mycket inspiration fick deltagarna men också mycket nytt att ta till sig. Elsa har lovat att följa upp framöver och det kommer att behövas!

Deltagarna kunde också konstatera att det inte är helt enkelt att tjäna pengar på sin blogg men det går.

2 september - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Hellen Larsson
Hellen Larsson

Höstens första frukostträff på Hotel Chaplin gästades vi av Hellen Larsson som höll en intressant workshop.

Det blev många tillfällen för reflektion och diskussion.
Många kloka och tänkvärda samtal. Om våra olika känslor vid förändringar och att den enda du kan förändra är dig själv.

Hellen har givit ut en bok som finns att köpa av henne direkt. Hon driver företaget Envis.

3 juni - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Birgitta Dahlberg och hennes kollegor Anna och Annika från Daglig verksamhet i Landskrona
Birgitta Dahlberg och hennes kollegor Anna och Annika från Daglig verksamhet i Landskrona

Vid vårens sista frukostträff hade vi besök av handledare Birgitta Dahlberg och hennes kollegor Anna och Annika från Daglig verksamhet i Landskrona. De berättade att syftet med daglig verksamhet är att erbjuda meningsfull sysselsättning och delaktighet i samhället för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Daglig verksamhet har i dag ett bra samarbete med ett 30-tal arbetsplatser i stan. Både privata företag och inom kommunen. Men de söker hela tiden efter fler platser så har du möjlighet, eller vet någon som har möjlighet, att ta emot en medarbetare så hör av dig.

Det kostar inget för företaget men det utgår inte heller någon ersättning. Däremot bistår handledaren med extra hjälp till arbetsplatsen samtidigt som brukaren ges högre livskvalitet, delaktighet i samhället och meningsfull sysselsättning i vardagen. Alla vinner alltså på det!

Birgitta Dahlberg når du på 0709-47 09 92 eller birgitta.dahlberg@landskrona.se

29 maj - Våravslutning på Ven

Våravslutningen på Ven var helt fantastiskt och solen sken på oss hela dagen. Vi började med att ta buss upp till Tychos Cafe och åt lunch. Efteråt strosade vi runt lite här och där. Några besökte Konsthallen, köpte Durummjöl, getost och diverse handarbeten. På hemvägen gick de flesta av oss hela vägen tillbaka ned till båtarna och väl där nere vid hamnen åt vi glass i solskenet innan avfärden.

Vi fick träffa såväl nya och välbekanta ansikten, alla hade en minnesrik och trevlig dag :-)

6 maj - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Katharina Ekbladh från Katharinas Inredning & Design
Katharina Ekbladh från Katharinas Inredning & Design

Den 6 maj hade vi ett välbesökt frukostmöte på Hotel Chaplin. Det kom 12 Selmor för att lyssna på Katharina Ekbladh från Katharinas Inredning & Design.

Katharina berättade för oss om hur vi uppnår målmedveten inredning med färg och form. Mycket av det man kanske inte tänker på, har stor betydelse då vi inreder våra kontor. Vare sig det gäller det privata kontoret eller då vi tar emot kunder. Olika mönster ger olika budskap och i ett sammanträdesrum är det viktigt att ha både form och färg som stärker arbetslust och beslutstagande. En rund matta på kontoret binder samman och med armstöd på stolen får besökaren en känsla av trygghet, vilket kan vara extra bra i situationer då kunden behöver lösa svåra problem. Efteråt blev det frågestund och det var många Selmor som passade på att få råd och tips om inredning och färgsättning.

24 april - Företagsbesök ICA Kvantum

Regina Issal
Regina Issal

Aprils företagsbesök var förlagt till ICA Kvantum i Landskrona.
Regina Issal tog emot oss i förbutiken och lotsade oss upp till personalens matsal.

Medan Selmorna njöt av kaffe och frallor berättade Regina fängslande om sig själv och om att driva ICA Kvantum. Hon gör detta tillsammans med sin man. Medan han håller reda på ekonomin så är det Regina som i alla lägen frontar butiken. Hon jobbar själv ute i butiken och känner sin personal väl.

För Regina är det viktigt att hjälpa unga ut i arbetslivet och hon har ett nära samarbete med arbetsförmedlingen. Finns gnistan och viljan så kan alla lära sig! Det finns även plats för personal med funktionsnedsättning hos Regina. Många olika språk finns bland personalen, men viktigt är att på jobbet är det svenska som gäller för alla.

Alla ICA-butiker drivs av privata handlare som valt att göra det under detta starka varumärke. ICAs egna varor är närproducerade och görs inte centralt, som många kanske tror. Ett exempel är den laktosfria mjölken som kommer från Skånemejerier.

Regina har drivit denna butik i sex år och vidareutvecklar den hela tiden. Just nu pågår en ombyggnad av förbutiken. Ledorden är Ordning & Reda och Rent & Snyggt. Tydlighet är viktigt, både mot medarbetare och kunder. Reginas egen stora förebild är hennes starka mamma.

1 april - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Ingela Ludvigsson
Ingela Ludvigsson

Den 1:a April var det dags för frukostmöte på Hotel Chaplin. Och det var inget april-skämt! Några nya gäster hade vi denna morgon och det var jätteroligt.

Efter frukosten och presentationsrundan i matsalen flyttade vi upp
till konferenslokalen för att lyssna på dagens föredrag.

Ingela Ludvigsson, lic. mental tränare, berättade om vad hon kan erbjuda för olika sorters coaching-program. Vi fick också lära oss mera om att lyssna på kroppens signaler och hur vi kan coacha oss själva i vissa situationer.

I. Livsutveckling och bild

20 mars - Företagsbesök hos LINC

Mars företagsbesök blev fyra! Denna morgon träffade vi fyra olika kvinnliga företagare som alla hyr kontor på LINC. Anne Knorr från Via-Media AB berättade om vikten av att profilera sig för att synas.

Att ha en bra hemsida men att även optimera den så att kunderna hittar just dig. Värdet av profilprodukter som kan ge effekt även långt efter att ett möte ägt rum därför att du blir ihågkommen.

Vi träffade också Annie Borgström på Juristbyrån Björck & Partner, Birgitta Karlsson Nysozoli på HR-Konsulterna och Jenny Lilja på Vardagshjälten.

Som avslutning på besöket blev det rundvandring och information om vilka möjligheter det finns att hyra kontor på LINC.

3 mars - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Christina Åkerberg
Christina Åkerberg

Uppkopplad & Bortkopplad var temat på föreläsningen vid mars frukostträff på Hotel Chaplin.

Christina Åkerberg vill motivera och inspirera oss alla till en mer strukturerad vardag. Konsten att närvara och konsten att stänga av och koppla bort. Att värna om den egna hälsan och vara medvetna om att vi alla äger möjligheten att skapa det liv vi önskar. Det blev många givande diskussioner och många tänkvärda och kloka funderingar denna morgon.

20 februari - Dialogmöte

Susanne Öström
Susanne Öström

Dialogmötet gick av stapeln på Landskronas Stadshus där Stadsdirektör Susanne Öström tog emot oss.

Efter en välsmakande frukost berättade Susanne om vad som hänt under året som gått och vad som är på gång i Landskrona. Det blev också många frågor och livliga diskussioner.

Ett stort tack till Susanne för ett mycket bra dialogmöte.

3 februari - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Monica Lundgren gästade oss på februaris frukostmöte.
Hon berättade fängslande om hur man "blir mätt av en plätt".

Hur vi enkelt kan odla vår egen mat även på liten yta, vad vi skall odla, hur vi skall odla och mycket annat. Under våren kommer det att arrangeras tre kurstillfällen med Monica i Selmahuset.

Mer information finns på annan plats här på hemsidan.

16 januari - Kick off på Hotel Chaplin

Nytt år och nya möjligheter! Selma startade året med en trevlig kick-off på Hotel Chaplin där vi delade med oss av våra framtidsplaner, drömmar och mål för 2014.
God mat och dryck blev det också.

Nyheter

2015-09-02

Här hittar du våra tidigare nyheter

Läs mer

Sök på hemsidan

Våra sponsorer på Selma-dagen

Althea Skönt & Grönt
Ann-Sofie Mörne
Annelle
Ateljé Bern
Bodil Möller
Ceci by Design
City Leksaker
Colorcare
Cykel Mekano
Dauris
Erikstorps Kungsgård
Ewa Öhrnberg
Fellinis
Flizans Te & Kaffe
Florist Galleriet
Gallerians Hårvård
Glasorama
HemService
Hjördis Thelander
Hortogreen
Hotel Chaplin
Hotel Öresund
Hälsohuset
Härliga Under
Ida's Hårdesign
Ingrid Svensson, Karla Konsthantverk
Jana P - Nails & Clothes
Jane Salong
Jazume massage, Zubaidah Melbro
Katharinas Inredning och Design
Klädbutiken i Södervidinge
Lariella Antonsdotter
Lena Carlsson
Life Hälsokostbutiken
Lina's naglar
Lokaltidningen
Nenas Hilot Massage
Nystat, Grand Magasin
Olofsson
Optica
Prylfynda i Landskrona
Pumphuset
Påulander
Rosa Bandet, Helsingborgs BCF
Royal Design
Salong Basic
Singing Nurse, Ingela Wahlgren
Skumpa & Spaljé
Skånsk Chili AB
Specsavers
StilCoaching
Strandklippet
Touch Beauty Lounge
Trädgårdsidyll
Världens blommor
Växthuset i Tullstorp
Waldmanns Kreativa
Ylvano, Ylva Nordberg

Samarbetspartner

Tyck till på Selma

Vad vill du ha mer av i föreningen?

Aktuellt från kalender

Kalender

Februari:

M T O T F L S
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28    
       

Till Kalendern

Föreningen Selma

c/o Harriet Johansen

Södra Möinge 7110

268 74 Billeberga

info@laselma.se